Sunday, March 15, 2009

Mari mengenali Yayasan Raub (Siri 2)

Pada topik sambungan kali ini, Anak Srikandi membentangkan kewujudan Raub Resurces Sdn Bhd dan hubungkaitnya dengan Yayasan Raub.

Raub Resources ditubuhkan pada 14 Januari 1995 (iaitu lima bulan sebelum penubuhan Yayasan Raub).

Peneraju dalam Raub Resources dikenal pasti Azinuddin Abdul Rahim dan Ahmad Sabri Zainal Abidin.

Semasa penubuhan Yayasan Raub (10 Jun 1995), Ahmad Sabri dilantik menjadi pengarah sekali gus pemegang amanah Yayasan Raub.

Sebulan selepas penubuhan Yayasan Raub, Azinuddin turut dilantik menjadi pengarahnya.

Bermulanya [kiambang bertaut] antara Yayasan Raub dengan Raub Resources apabila Yayasan Raub dinamakan sebagai rakan usahasama Raub Resources dengan memohon 3,000 ekar tanah hutan simpan di Bukit Kajang untuk dijadikan Agro Tourism.

Mengikut perjanjian, Yayasan Raub seharusnya memperolehi 20 peratus hasil usaha projek berkenaan.

Pada 19 September 1996, Kerajaan Negeri meluluskan 400 ekar tanah di kawasan tersebut untuk dimajukan [ (difahamkan untuk tanaman durian) dan mengambil BALAK dulu di situ khasnya].

Sebagai permulaan, Kerajaan Negeri memperuntukkan 200 ekar sahaja daripada yang diluluskan untuk diusahakan terlebih dahulu. Sekiranya usaha menampakkan hasil, barulah diserahkan baki 200 ekar lagi.

Raub Resources memperoleh lesen mengeluarkan balak, dan selepas habis semua hasil hutan dibawa keluar, tanah dipecahkan kepada 163 lot untuk dijualkan kepada orang ramai.

Difahamkan, kesemua 163 lot tanah itu dibeli sepenuhnya 10 individu yang juga bukan BUMIPUTERA. [ini bukan keutamaannya, tetapi ke mana perginya hasil balak dan jualan lot tersebut???]

Mengikut syarat perjanjian usahasama, Raub Resurces seharusnya menyerahkan 20 peratus daripada HASIL BALAK yang dikeluarkan daripada 200 ekar tanah tersebut. Yayasan Raub juga berhak menerima 20 peratus daripada hasil jualan lot tanah itu. Tapi ke mana wang itu pergi?

Di sini, masyarakat Raub seharusnya berhak menerima imbuhan daripada 20 peratus hasil balak dan 20 peratus penjualan lot tersebut, tetapi mana aliran wang itu pergi?

DIFAHAMKAN, tanah seluas 200 ekar itu pernah digadai kepada Southern Bank Berhad untuk pinjaman sebanyak RM3.6 juta.

Dusun durian (Agro Tourism) masih TIDAK WUJUD sehingga ke hari ini.
Ke mana perginya semua usaha untuk kebajikan rakyat ini?

Melepaslah sudah satu peluang yang memberikan dua hasil sekali gus ini....

nota sepintas :-

Semasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dalam menetapkan projek tersebut kepada Raub Resources dan Yayasan Raub, Shah Moin pada masa itu [Exco kanan DUN Pahang yang juga Pengarah/Pengerusi sekali gus menjadi Pemegang Amanah Yayasan Raub, Pengerusi Jawatankuasa Tanah Raub] tetapi tidak mengisytiharkan dirinya dalam mesyuarat bahawa dia mempunyai kepentingan dengan perkara-perkara yang disebutkan tadi. Ini adalah kerana Shah Moin bertindak sebagai MASTERMIND yang pandai 'play safe' bagi menyembunyikan kelicikannya memperdaya ahli majlis mesyuarat yang lain pada ketika itu.

Kita bersambung seterusnya selepas ini...dengan kupasan isu berkaitan Coralfare Sdn Bhd dan Pentadbir Tanah Raub...

~~bersambung~~

Anonymous Khairy said...

Persoalan Yayasan Raub ini berat, sebab melibatkan penyalahgunaan kuasa menceroboh khazanah rakyat. Ini memang tak sepatutnya langsung dibiarkan atau didiamkan terus. Laporkan kepada SPRMuntuk kali kedua. Walaupun kita rasakan selagi mereka istiqamah dgn Umno, mereka pasti didapati tidak akan bersalah...

March 15, 2009 10:42 PM

Delete
Anonymous Anonymous said...

ada sikit nak sambung, tentang keistimewaan raub resources. iaitu surat2 permohonan pada 200 ekar yang kedua sokongan dari pen. pegawai daerah bahagian tanah
menyokong dengan ulasan yang tak wajar pada permohonan tersebut. 200 ekar yang pertama belum di sempurnakn saperti dalam perjanjian dan syarat dan banyak bahagian dan jabatn yang berkaitan tidak menyokong permohonan 200ekar yang kedua terutama nya alam seketar. satelah satu lapuran polis di buat tentang kemungkinan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam raub resources dan dalam pentadbiran tanah, en adnan ibon selaku pen pegawai daerah bahagian tanah di tukarkan serta merta. mungkin secara kebetulan. kalau di tukarkan bersabit dengan lapuran polis yang di buat, ternyata ada kuasa lain yang masuk dalam tadbiran tanah di raub.
Ada orang kata nan ibon ni bakal di naik pangkat ke pegawai daerah dengan sokongan shah moin.bila dah terbongkar kes raub resources dia di tukar 24jam selepas lapuran polis. ada banyak lagi nanti kita sambung. .

March 15, 2009 11:06 PM

Delete
Anonymous Anonymous said...

permainan shah moin dalam yayasan raub jelas pemperalatkan yayasan dengan pempengaruhi mesyuarat kerajaan negeri yang kononnya yayasan sedang mencari dana untuk kebajikan. yayasan raub tak pernah adakn mesyuarat tahun atau annual general meeting (AGM) ini dah jelas bertentangan dengan akta pertubuhan kan? selain dari itu tak pernah buka keahlian dan borang pun tak ada... pembukaan tanah kelompok dan cuci kawasan balak atas nama yayasan dah tak terkira berapa juta patut ada dalam akaun yayasan. shah moin guna wang itu untuk menjaga kedudukan nya dalam politik. termasuk memberi habuan pada kaki2 samseng, tukang carut dan sebagai nya

March 15, 2009 11:22 PM

Delete
Anonymous Anonymous said...

saya akan cerita tentang penyiasatan bpr terhadap raub resources. Siapa yang di siasat dan siapa yang menginap di bilik bersebelahan dengan ketua penyiasat dari bpr en azmi di rest house raub. Apa yang misteri kita akan renung bersama. saya hampir percaya kalau di katakan DS najib menutup kes shah moin. . sambung next episod

March 15, 2009 11:38 PM

Delete
Anonymous khairuddin said...

salam..
kpd serikandi..
truskan usaha anda membongkar kesalahan pemimpin yg diaanggap malaikat ini oleh sesetengah org2 Dong. Semoga PR-12 adalah yg terakhir untuk nya.. wahai org2 dong sekalian bukalah mata anda dan kenalilah siapa sebenarnya shah moin!!!!!!

March 16, 2009 4:51 AM

Delete
Anonymous asamrong said...

. kali ni mari kita renung bersama pekara2 asas yang terkumpul walaupun ada yang dalam bentuk spekulatif kita pintal betul2 dan banyak2 kita jadikan tali gantung buat shah moin. 1) dalam lapuran polis kes yayasan raub ada menyebut tentang ulasan positif yang mencurigakan dari nan ibon selaku pen. peg daerah(tanah) pd ketika itu. 2) beliau mendahului atau seakan over ruled PTG. 3) banyak bahagian dan jabatan tidak menyokong permohonan tersebut. 4) tanah yang dipohon ialah tanah hutan simpan bukit kajang yg di wartakan PHG Gazet240 bertarikh 4.7.1974.belum sempat pewartaan pembatalan hutan tersebut telah digondol dengan rakus untuk keluarkan balak. sekali gus mencabul peraturan dan undang2. saya nak tanya para pembaca bolihkah bpr ketika itu mulakan siasatan???? spekulatifnya kenapa nan ibon di tukar serta merta selepas lapuran polis di buat???? nak tutup takut banyak lagi kes yang akan terbongkar???? sebenarnya penyelewengan tanah dari anak moin ni semua ada dalam poket aku ni. banyak lagi yang akan di dedahkan......bersambung bg nick name lh. .dah banyak aku tulis

March 17, 2009 1:12 AM

8 comments:

Khairy said...

Persoalan Yayasan Raub ini berat, sebab melibatkan penyalahgunaan kuasa menceroboh khazanah rakyat. Ini memang tak sepatutnya langsung dibiarkan atau didiamkan terus. Laporkan kepada SPRMuntuk kali kedua. Walaupun kita rasakan selagi mereka istiqamah dgn Umno, mereka pasti didapati tidak akan bersalah...

Anonymous said...

ada sikit nak sambung, tentang keistimewaan raub resources. iaitu surat2 permohonan pada 200 ekar yang kedua sokongan dari pen. pegawai daerah bahagian tanah
menyokong dengan ulasan yang tak wajar pada permohonan tersebut. 200 ekar yang pertama belum di sempurnakn saperti dalam perjanjian dan syarat dan banyak bahagian dan jabatn yang berkaitan tidak menyokong permohonan 200ekar yang kedua terutama nya alam seketar. satelah satu lapuran polis di buat tentang kemungkinan salah guna kuasa dan penyelewengan dalam raub resources dan dalam pentadbiran tanah, en adnan ibon selaku pen pegawai daerah bahagian tanah di tukarkan serta merta. mungkin secara kebetulan. kalau di tukarkan bersabit dengan lapuran polis yang di buat, ternyata ada kuasa lain yang masuk dalam tadbiran tanah di raub.
Ada orang kata nan ibon ni bakal di naik pangkat ke pegawai daerah dengan sokongan shah moin.bila dah terbongkar kes raub resources dia di tukar 24jam selepas lapuran polis. ada banyak lagi nanti kita sambung. .

Anonymous said...

permainan shah moin dalam yayasan raub jelas pemperalatkan yayasan dengan pempengaruhi mesyuarat kerajaan negeri yang kononnya yayasan sedang mencari dana untuk kebajikan. yayasan raub tak pernah adakn mesyuarat tahun atau annual general meeting (AGM) ini dah jelas bertentangan dengan akta pertubuhan kan? selain dari itu tak pernah buka keahlian dan borang pun tak ada... pembukaan tanah kelompok dan cuci kawasan balak atas nama yayasan dah tak terkira berapa juta patut ada dalam akaun yayasan. shah moin guna wang itu untuk menjaga kedudukan nya dalam politik. termasuk memberi habuan pada kaki2 samseng, tukang carut dan sebagai nya

Anonymous said...

saya akan cerita tentang penyiasatan bpr terhadap raub resources. Siapa yang di siasat dan siapa yang menginap di bilik bersebelahan dengan ketua penyiasat dari bpr en azmi di rest house raub. Apa yang misteri kita akan renung bersama. saya hampir percaya kalau di katakan DS najib menutup kes shah moin. . sambung next episod

khairuddin said...

salam..
kpd serikandi..
truskan usaha anda membongkar kesalahan pemimpin yg diaanggap malaikat ini oleh sesetengah org2 Dong. Semoga PR-12 adalah yg terakhir untuk nya.. wahai org2 dong sekalian bukalah mata anda dan kenalilah siapa sebenarnya shah moin!!!!!!

asamrong said...

. kali ni mari kita renung bersama pekara2 asas yang terkumpul walaupun ada yang dalam bentuk spekulatif kita pintal betul2 dan banyak2 kita jadikan tali gantung buat shah moin. 1) dalam lapuran polis kes yayasan raub ada menyebut tentang ulasan positif yang mencurigakan dari nan ibon selaku pen. peg daerah(tanah) pd ketika itu. 2) beliau mendahului atau seakan over ruled PTG. 3) banyak bahagian dan jabatan tidak menyokong permohonan tersebut. 4) tanah yang dipohon ialah tanah hutan simpan bukit kajang yg di wartakan PHG Gazet240 bertarikh 4.7.1974.belum sempat pewartaan pembatalan hutan tersebut telah digondol dengan rakus untuk keluarkan balak. sekali gus mencabul peraturan dan undang2. saya nak tanya para pembaca bolihkah bpr ketika itu mulakan siasatan???? spekulatifnya kenapa nan ibon di tukar serta merta selepas lapuran polis di buat???? nak tutup takut banyak lagi kes yang akan terbongkar???? sebenarnya penyelewengan tanah dari anak moin ni semua ada dalam poket aku ni. banyak lagi yang akan di dedahkan......bersambung bg nick name lh. .dah banyak aku tulis

Suhaimi said...

Ini betul-betul pemimpin celaka....
puak ini telah dikuasai oleh enam jahanam. Sakaratul maut nanti terpapar segala dosa yang dilakukan.

Mohd Harris Abdullah said...

Salam Anak Srikandi dan Asamrong. Boleh tahan juga pengetahuan kamu orang tentang Yayasan Raub (YR). Keep it up. Saya sahkan bahawa apa yang dikatakan oleh kamu orang itu betul belaka. Saya tahu sebab saya pernah bawa kes YR, Coralfare dan Tok2 Ketua UMNO Raub keMahkamah tidak lama dahulu. Yang sebenarnya saya tidak mahu masuk campur hal YR walaupun agak banyak yang saya tahu. Tetapi kebelakangan ini saya terpanggil untuk membuat komen.
Dikesempatan ini saya ingin beritahu bahawa saya bersedia untuk hulurkan bantuan kepada Anaksrikandi dan Asamrong sekiranya diperlukan. Saya tidak dapat hubungi kamu orang berdua sebab saya tak kenal kamu orang tetapi saya pasti dan yakin kamu orang kenal saya. Oleh itu hubungi lah saya untuk satu era bongkar membongkar yang baru. Anyway, kalau kamu berdua takut identiti terbongkar boleh gunakan orang tengah yang kenal kamu orang dan saya untuk urusan seterusnya. Bersama saya ada berbagai dokumen sebagai bukti penyelewengan dalam YR dan connection YR dengan Coralfare dan Raub Resources.